Σίγουρα την έχετε ξανακούσει την ιστορία. Μια φίλη σας πάει στο γυναικολόγο της για την ετήσια προληπτική εξέταση. Ο γιατρός την εξετάζει και τη διαβεβαιώνει πως είναι όλα καλά. Την ενημερώνει ότι πήρε κύτταρα από τη μήτρα της για τεστ Παπανικολάου. Σε μια εβδομάδα της τηλεφωνεί και της λέει ότι τα κύτταρα της μήτρας της βρέθηκαν μολυσμένα από τον ιό HPV, τον ιό δηλαδή των κονδυλωμάτων.
Και κάπου εκεί ξεκινά ο πανικός….
Αρχικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τελευταία 20 χρόνια, τα κονδυλώματα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Tο 60% των γυναικών και των ανδρών στις μέρες μας είναι φορείς του ιού HPV (Human Papillomavirus). Aπό αυτούς, οι περισσότεροι είναι νέοι, σε ηλικία 20-30 ετών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν, ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Από αυτούς που έχουν μολυνθεί, μόνο λίγοι θα εκδηλώσουν αλλοιώσεις, οι οποίες φαίνονται με γυμνό μάτι.
O ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 τύπους, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα, που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία προ-καρκινικών αλλοιώσεων στα έσω γεννητικά όργανα.
Μετάδοση
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή και είναι αρκετά δύσκολο να μεταδοθούν με άλλους τρόπους, π.χ. χέρια, κλινοσκεπάσματα κλπ. O χρόνος που μεσολαβεί, από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωσή του, ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι πολλά χρόνια.
Δηλαδή, από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό γίνεστε φορέας του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να νοσήσετε, να εμφανίσετε δηλαδή τα συμπτώματα σε ανύποπτο χρόνο.
Τα κονδυλώματα μεταδίδονται είτε από κάποιον που είναι απλά φορέας είτε από κάποιον που έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα.
Αναγνώριση
Δυστυχώς, τα κονδυλώματα δεν έχουν ενοχλήσεις, όπως πόνο ή φαγούρα, γι’ αυτό και η μόλυνση περνά απαρατήρητη. Μπορείτε να αναγνωρίσετε μόνο αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό δέρμα του αιδοίου ή του πέους και μοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι. Υπάρχουν όμως και αυτά που δεν φαίνονται, γιατί βρίσκονται στα έσω γεννητικά όργανα, όπως στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας και ανιχνεύονται μόνο με εξετάσεις.
Στις γυναίκες, αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο γιατρός μπορεί να τα δει και να τα αναγνωρίσει με την απλή γυναικολογική εξέταση. Αν όμως είναι εσωτερικά, μπορεί να τα δει με την κλινική εξέταση ή να τα υποπτευθεί από το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου και να προχωρήσει στην κολποσκόπηση
Στους άντρες υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης ΜΟΝΟ των εξωτερικών κονδυλωμάτων και στην περίπτωση αυτή συνιστάται φαρμακευτική αγωγή ή καυτηριασμός.
Προστασία και Αντιμετώπιση
Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχθείτε από τα κονδυλώματα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Ειδικά αν ο σύντροφός σας είναι φορέας του ιού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας πλην της συνεχούς χρήσης προφυλακτικών.
Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση ο γιατρός, ανάλογα με το πρόβλημα, θα ακολουθήσει τη θεραπεία που χρειάζεται.
Αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, επομένως και ορατά, συνήθως η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση με ποδοφυλλίνη ή ποδοφυλλοτοξίνη, ή καυτηρίαση π.χ. με λέιζερ.
Αν είναι εσωτερικά και έχετε ήπιες αλλοιώσεις του HPV, ο γιατρός συνήθως συστήνει μόνο τακτική παρακολούθηση, γιατί το 50% των γυναικών παρουσιάζουν βελτίωση των αλλοιώσεων αυτών και πλήρη ίαση, χωρίς την εφαρμογή καμίας θεραπείας. Αν έχετε σοβαρότερου βαθμού αλλοιώσεις, τότε προτείνεται συνήθως η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με πιο “επιθετικές” μορφές θεραπείας, όπως η κλασική χειρουργική επέμβαση, το λέιζερ, η κρυοπηξία ή η διαθερμία.
Special Info: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό παραμένετε φορέας του και υπάρχει μια πιθανότητα, περίπου της τάξεως του 10%, ο ιός να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επαναλάβετε τη θεραπευτική αγωγή όσες φορές χρειαστεί.