Νέα έρευνα: Nα γιατί δεν πρέπει ούτε να κοιμάσαι πολύ ούτε να κοιμάσαι λίγο!

By

Τα νέα δεν είναι καλά ούτε για εκείνους που κοιμούνται πολύ αλλά ούτε και για εκείνους που κοιμούνται λίγο. Μια νέα νοτιοκορεάτικη έρευνα έρχεται να μας πει αυτό ακριβώς.

Είτε κοιμάσαι πολύ είτε λίγο πρέπει να επισκεφτείς έναν καρδιολόγο καθώς το πρόβλημά σου με τον ύπνο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κρυφό καρδιαγγειακό πρόβλημα λόγω αρτηριοσκλήρυνσης.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σεούλ που έκαναν την δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology”, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 47000 γυναίκες και άντρες με μέση ηλικία τα 42 χρόνια και μάλιστα χωρίς διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα. Η μέση διάρκεια ύπνου των ανθρώπων αυτών ήταν 6,4 ώρες.

kl_ypnos02

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όσοι κοιμούνταν λιγότερο από το μέσο όρο-περίπου 5 ώρες- είχαν 50% περισσότερο ασβέστιο στις αρτηρίες τους σε σχέση με όσους κοιμούνταν 7 ώρες. Όσοι κοιμούνταν πολύ παραπάνω από το μέσο όρο-γύρω στις 9 ώρες και πάνω- είχαν 70% περισσότερο ασβέστιο. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονταν οι αρτηρίες όσων κοιμούνταν καλά και περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ.

Η συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε έμφραγμα ή και σε εγκεφαλικό. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο είναι το ασβέστιο τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Το συμπέρασμα είναι ένα: μην το παρακάνετε με τον πολύ ή το λίγο ύπνο. Αν για κάποιο λόγο υπάρχουν διαστήματα που κοιμάστε λίγο, φροντίζετε να αναπληρώνετε τις ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο. Αν πάλι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο-κοιμάστε δηλαδή πολλές ώρες-αρχίστε να βάζετε το ξυπνητήρι πιο νωρίς και να αρπάζετε τη μέρα από τα μαλλιά.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News