ύπνος

Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάς πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι

By

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν έχει και την καλύτερη σχέση με το ξυπνητήρι… ενώ αντίθετα όλοι λίγο πολύ αγαπάμε τον ύπνο. Ωστόσο, το πιο εκνευριστικό από όλα είναι όταν έχεις βάλει ξυπνητήρι αλλά ξυπνάς λίγα δευτερόλεπτα πριν…

Αν λοιπόν έχεις αναρωτηθεί γιατί… Το keepup.gr είναι εδώ για να σου απαντήσει! Αυτό οφείλεται σε μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τον κιρκαδικό ρυθμό.

Τι είναι ο κιρκαδικός ρυθμός και πως λειτουργεί

Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι στην ουσία το ρολόι του οργανισμού που σε βοηθάει να έχεις ενέργεια το πρωί και να κοιμάσαι το βράδυ.

ύπνος

Αλλά για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ρουτίνα και συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε το σώμα σου να συνηθίσει στην ίδια ρουτίνα.

Πως επηρεάζεται ο ύπνος σου

Ο κύκλος ύπνου ρυθμίζεται επίσης από ορισμένες πρωτεϊνες τα επίπεδα των οποίων αυξομειώνονται μέσα στην ημέρα, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Παράλληλα, επηρεάζουν την ικανότητα προσοχής και την γνωστική ικανότητα.

Έτσι, για παράδειγμα, αν ακολουθείς μια ρουτίνα στον ύπνο σου, τα επίπεδα πρωτεΐνης θα αρχίσουν να αυξάνονται περίπου μια ώρα πριν ξυπνήσεις με αποτέλεσμα να ξυπνάς πολλές φορές πριν καν χτυπήσει το ξυπνητήρι!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News