Ειδικά στις γυναίκες, η ουρολοίμωξη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που έχουν να αντιμετωπίσουν. Αν δεν το έχεις βιώσει, είσαι τυχερή! Αν πάλι θες να είσαι προετοιμασμένη και ενημερωμένη διάβασε παρακάτω τι είναι η ουρολοίμωξη, ποια τα συμπτώματά της και πως την αντιμετωπίζεις.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
H ουρολοίμωξη οφείλεται σε μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το έντερο, αλλά αποκτούν πρόσβαση και προκαλούν φλεγμονή στο ουροποιητικό σύστημα. Οι ουρολοιμώξεις έχουν διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το τμήμα του ουροποιητικού που επηρεάζεται:
1. Κυστίτιδα: Αφορά συνήθως τις γυναίκες και τα συμπτώματα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην κύστη.
2. Ουρηθρίτιδα: Πρόκειται για μόλυνση της ουρήθρας και προσβάλλει κυρίως τους άντρες.
3. Πυελονεφρίτιδα: Μια λοίμωξη του ενός ή και των δύο νεφρών ονομάζεται πυελονεφρίτιδα ή λοίμωξη νεφρού. Πρόκειται για πιο επικίνδυνη περίπτωση που προκύπτει όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μια κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μια ουρολοίμωξη συνήθως ξεκινά με μια ξαφνική ανάγκη να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα. Κατά την ούρηση, αντιλαμβάνεστε ότι αποβάλλετε πολύ μικρή ποσότητα ούρων και αυτό συνήθως συνοδεύεται από μια αίσθηση καψίματος στην κύστη ή την ουρήθρα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να καταλήξετε με πυρετό, ρίγη, πόνο στην πλάτη, ακόμη και αίμα στα ούρα. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, τα συμπτώματα εκδηλώνονται διαφορετικά:
Στις νεαρές γυναίκες:
Συχνουρία
Αίσθηση καψίματος
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση
Σε μερικές περιπτώσεις παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης
Σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας:
Αδυναμία
Κοιλιακό άλγος
Πυρετός
Θολά ούρα, σκούρα ή και αιματηρά με δυσάρεστη μυρωδιά
ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΟΛΛΑΣ
Κακή υγιεινή: Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο η μη καθημερινή υγιεινή της πρωκτογεννητικής χώρας όσο και οι λανθασμένες συνήθειες στην τουαλέτα. Ο απρόσεκτος καθαρισμός μπορεί να μεταφέρει μικρόβια από τον πρωκτό στην ουρήθρα και την κύστη και να προκαλέσει λοίμωξη.
Επίσης η συχνή πρακτική, ιδιαίτερα των γυναικών, να αποφεύγουν να επισκεφτούν την τουαλέτα, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, παρότι η επιθυμία για ούρηση είναι επιτακτική μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη.
Σεξουαλικές πρακτικές: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρωκτικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες ουρολοιμώξεων. Επίσης, η χρήση αρωματικών και λιπαντικών κατά τη σεξουαλική επαφή ερεθίζουν και μεταβάλλουν τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού.
Αντισύλληψη: Στις γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφραγμα ή σπερματοκτόνες ουσίες για αντισύλληψη, μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη των μικροβίων. Αν έχετε πρόβλημα με ουρολοιμώξεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε άλλο τρόπο αντισύλληψης.
Σακχαρώδης διαβήτης: Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, τόσο όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένοι, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν “τροφή” για τα μικρόβια, όσο και γιατί η πάθηση συχνά συνοδεύεται από νευροπάθεια της κύστης.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αρχικά, πριν επισκεφτείς τον γιατρό, υιοθέτησε τις κατάλληλες συνήθειες στην καθημερινότητά σου:
– Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα
– Ούρηση με την πρώτη επιθυμία
– Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
– Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής
Ωστόσο, αν σου συμβαίνουν τρεις ή περισσότερες λοιμώξεις τον χρόνο, τότε η μόνη θεραπεία είναι η λήψη αντιβιοτικών. Όπως ισχύει πάντα με αυτά, θα πρέπει να ολοκληρώσεις τον κύκλο της αντιβίωσης ακόμη και αφού αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα.
Επίσης, καλό θα ήταν να πίνεις πολύ νερό –και χυμό cranberry– ώστε να αποβληθούν πιο γρήγορα τα βακτήρια από τον οργανισμό σου.