Πονάει το στομάχι σου μετά το φαγητό; Δες τι ασθένεια μπορεί να έχεις και να μην το ξέρεις

By

Αυτές τις μέρες λίγο πολύ όλοι έχουμε φάει αρκετά και συνεχίζουμε με ακάθεκτο ρυθμό. Μία τα μελομακάρονα, μία η γαλοπούλα η γεμιστή μία οι χριστουγεννιάτικες δίπλες δε θέλεις και πολύ για να παρασυρθείς και να βάλεις κιλά. και να ήταν μόνο αυτό… Προχθές λοιπόν μου είπε ο κολλητός  μου ότι ο θείος του παραέφαγε. «Εντάξει μωρέ ο άνθρωπος γιορτές είναι», του είπα. Μέχρι φυσικά που με τάπωσε με την απάντησή του. «Πονούσε το στομάχι του μετά το φαγητό και μία μέρα ήταν ανυπόφορος ο πόνος, πήγαμε στο νοσοκομείο και του είπαν μετά τις εξετάσεις ότι έχει παγκρεατίτιδα».

Τώρα εδώ τι να πεις. Δεν ήρθε σίγουρα το τέλος του κόσμου, αλλά γενικά ακόμη και τις γιορτές πρέπει να είσαι συγκρατημένη. Δεν είπαμε να μη φας τίποτα, αλλα γενικά καλό είναι να αποφεύγεις καθημερινά τα γεμάτο  θερμίδες γλυκά και φαγητά. Τώρα στο θέμα μας. Επειδή είχα ακουστά για την παγκρεατίτιδα ήθελα να μάθω περισσότερα για την ασθένεια αυτή. Δεν ήξερα για παράδειγμα πως ένα από τα συμπτώματά της είναι και ο πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό.

stomaxi

Η παγκρεατίτιδα προκαλεί άνω κοιλιακό πόνο που μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία παγκρεατίτιδα) ή μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά (χρόνια παγκρεατίτιδα). Συχνά, ο πόνος θα ξεκινήσει ή θα επιδεινώνεται μετά το φαγητό. Ειδικά τις μέρες αυτές, μπορεί να γίνει εντονότερος. Ο κοιλιακός πόνος θεωρείται “σήμα κατατεθέν” της οξείας παγκρεατίτιδας. Τα άτομα με οξεία παγκρεατίτιδα συνήθως αισθάνονται πολύ άρρωστα.

Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κοιλιακό πόνο που μπορεί να “αντανακλά” στην πλάτη

Ναυτία και έμετο

Επιδείνωση του πόνου μετά το φαγητό

Ευαισθησία/πόνος στην κοιλιά ακόμα και στην απλή αφή

Πυρετό και ρίγη

Αδυναμία και λήθαργο

Basic CMYK

Μόλις αισθανθείς ένα από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να επισκεφθείς έναν γιατρό. Μην το αμελήσεις. Ακόμη και από το πολύ φαγητό να είναι ο πόνος, εσύ πρέπει να είσαι σίγουρη 100%.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News