Πώς να πάρω τα φάρμακα; Με άδειο ή γεμάτο στομάχι;

By

Με άδειο ή γεμάτο το στομάχι; Αυτή η ερώτηση πάντα μας βασανίζει όταν αναγκαζόμαστε να λάβουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ποιο είναι όμως το καλύτερο τόσο για το στομάχι μας όσο και για την σωστή απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό;

Οι γιατροί απαντούν πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γι’ αυτό θα πρέπει σε κάθε παρόμοια κατάσταση να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

Ενδεικτικά:

Φάρμακα, που ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου, όπως τα αντιφλεγμονώδη και η ασπιρίνη, καλό θα είναι να λαμβάνονται μετά το φαγητό. Αντίθετα άλλα παυσίπονα απορροφώνται γρηγορότερα και δρουν καλύτερα όταν τα λαμβάνουμε με άδειο στομάχι.

Φάρμακα για την πίεση συμβουλεύουν οι γιατροί να λαμβάνονται με γεμάτο το στομάχι, γιατί έτσι θα έχουν καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τις στατίνες, τα αντιμυκητιασικά, τα ηρεμιστικά και κάποια αντιβιοτικά.

Με άδειο το στομάχι επίσης συμβουλεύουν να παίρνουμε διουρητικά, τα νιτρώδη, τα φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα και τα περισσότερα αντιβιοτικά για να απορροφώνται πιο γρήγορα. Επίσης, με άδειο στομάχι λαμβάνεται ο σίδηρος και η θυροξίνη. στο έντερο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News