Είναι φορές που γυμνάζεσαι και ο πόνος που σου προκαλεί η εκάστοτε άσκηση είναι φυσιολογικός (το αισθάνεσαι κιόλας) και υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι έναν διαφορετικού είδους πόνο την ώρα της προπόνησης τον οποίο δεν μπορείς να εξηγήσεις. Πώς μπορείς, όμως, να καταλάβεις ότι ο πόνος που νιώθεις είναι πραγματικά αθώος ή ένοχος;
Και εδώ θα σου πω την δική μου εμπειρία…
Κάποια στιγμή, πριν από περίπου 4 χρόνια και ενώ έτρεχα συστηματικά (2-3 φορές την εβδομάδα) άρχισα μετά την προπόνηση να έχω τρομερούς πόνους στο στομάχι. Δεν έδινα σημασία για αρκετό καιρό γιατί θεωρούσα πως απλά κάτι έκανα λάθος στο τρέξιμο.
Πονούσα, όμως, τόσο πολύ για 4-5 λεπτά μετά το τρέξιμο που έφτανα σε σημείο να είμαι ένα βήμα πριν την λιποθυμία. Τελικά ο λόγος που το πάθαινα αυτό ήταν γυναικολογικός (όχι κάτι σοβαρό) και έπρεπε να εγχειριστώ. Έκανα την εγχείρησή μου και δεν με ξαναενόχλησε ποτέ τίποτα. Από τότε έχω ανακαλύψει τεχνικές για να καταλαβαίνω πότε ένας πόνος είναι αθώος και πότε χρειάζεται έλεγχο.
Μπορεί να έχεις ακούσει πολλές φορές τη φράση “No pain, no gain” αλλά η αλήθεια είναι πως όλα έχουν τα όριά τους.
Ο γιατρός Dr. Jordan Metzl, φυσίατρος νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη, είπε σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικάνικη Huffington Post: “Ο πόνος που αλλάζει τον τρόπο που κινείσαι, ο πόνος δηλαδή που είναι στα κόκκαλά σου, δεν είναι φυσιολογικός. Αν, λοιπόν, παρατηρείς πως ο πόνος που έχεις δεν σου επιτρέπει να τρέχεις ως συνήθως ή ένας πόνος στον ώμο σου δεν σε αφήνει να κολυμπήσεις όπως συνήθιζες, τότε θα πρέπει να πας για έλεγχο”.
“Αν από την άλλη μεριά κάνεις κάποιου άλλου είδους γυμναστική και αισθανθείς πως ζαλίζεσαι ή είσαι έτοιμος να λιποθυμίσεις τότε θα πρέπει επίσης να ελεγχθείς”, λέει ο ίδιος γιατρός.
Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, σε περίπτωση που πονάς όταν γυμνάζεσαι είναι να βαθμολογήσεις τον πόνο σου και αν η βαθμολογία είναι υψηλή, να λάβεις τα μέτρα σου.
Θα το δοκιμάσεις την επόμενη φορά που θα γυμναστείς; Τι λες;