Λένε πως όταν κάθεσαι σταυροπόδι κινδυνεύεις από διάφορα πράγματα… όπως η υψηλή πίεση, η φλεβίτιδα και οι νευρολογικές ζημιές. Ισχύουν, όμως, όλα αυτά;
Φυσικά και ισχύει το γεγονός ότι αν περνάς πολύ χρόνο καθισμένη στην ίδια ακριβώς στάση, όποια κι αν είναι αυτή, τα πόδια σου θα μουδιάσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί σταυρώνοντας τα πόδια σου πιέζεις το περονιαίο νεύρο που βρίσκεται πίσω από το γόνατο.
Τι γίνεται, όμως, με την πίεση του αίματος;
Όταν πηγαίνεις στο γιατρό για να σου την ελέγξει, αυτός σου λέει να χαλαρώσεις τα χέρια σου και τα πόδια σου ενώ αν τα έχεις σταυροπόδι σου λέει να τα λύσεις και να τα ακουμπήσεις στο πάτωμα. Μέχρι το 2010, επτά έρευνες είχαν δείξει πως το σταυροπόδι επηρεάζει την πίεση αυξάνοντάς την ενώ μια έρευνα έδειξε πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά είτε κάθεσαι σταυροπόδι είτε όχι.
Μια μεγάλη έρευνα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη έδειξε πως όταν οι άνθρωποι κάθονταν σταυροπόδι είχαν υψηλότερη πίεση και όταν κάθονταν και με τα δυο πόδια να ακουμπάνε στο έδαφος η πίεσή τους επέστρεφε στα φυσιολογικά επίπεδα. Εκεί που αυξανόταν πολύ η πίεση ήταν στα άτομα που ήδη είχαν πρόβλημα υψηλής πίεσης.
Για ποιο λόγο, όμως αυξάνεται η πίεση με το σταυροπόδι;
Κάποιοι λένε πως όταν βάζεις το ένα πόδι πάνω στο άλλο στέλνεις αίμα από τα πόδια στο στήθος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεσή σου. Κάποιοι άλλοι λένε πως η πίεση αυξάνεται γιατί η ισομετρική άσκηση των μυών των ποδιών αυξάνει την αντίσταση στο αίμα που διέρχεται μέσω των αγγείων. Αυτό εξηγεί γιατί δεν αυξάνεται η πίεση όταν σταυρώνεις τους αστραγάλους σου.
Η άλλη όψη
Μπορεί να μην ακούγονται πολύ καλά τα παραπάνω αλλά μια άλλη έρευνα έρχεται να μας πει πως το να κάθεσαι σταυροπόδι έχει και τα πλεονεκτήματά του. Ερευνητές μελέτησαν άντρες και γυναίκες που κάθονταν σταυροπόδι καθώς και τι ακριβώς συμβαίνει στους μύες τους όταν κάθονται έτσι. Βρήκαν ότι το σταύρωμα αυξάνει τη σταθερότητα στις πυελικές αρθρώσεις. Αν, λοιπόν, θέλεις να κάθεσαι σταυροπόδι, κάν΄το… αρκεί να μην μένεις στην ίδια στάση για ώρα με αποτέλεσμα να μουδιάζουν τα πόδια σου.