Να τι ξέρεις για την βιταμίνη D: Ότι την παίρνεις από τον ήλιο και ότι κάνει καλό στα κόκαλά σου. Σε καλό δρόμο είσαι αλλά πρέπει να μάθεις κάτι παραπάνω. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να το μάθεις και να καταρρίψεις όλους τους μύθους που έχεις διαβάσει και έχεις ακούσει για την πιο καλοκαιρινή βιταμίνη.
Όσο αντηλιακό και αν φοράς, θα πάρεις κάποια ποσότητα βιταμίνης D. Αλήθεια ή ψέμματα;
Μπορεί να έχεις διαβάσει πως όταν φοράς αντηλιακό δεν μπορείς να πάρεις την βιταμίνη D που χρειάζεσαι από τον ήλιο αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Όσο επιμελής και αν είσαι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να καλύψεις κάθε σημείο του σώματός σου με αντηλιακό. Αυτό σημαίνει πως θα πάρεις βιταμίνη D αλλά όχι όση ποσότητα χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Για να πετύχεις το τελευταίο θα πρέπει να διαλέξεις 15-30 λεπτά μέσα στην ημέρα σου (ιδανικά πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 4 το απόγευμα) και να καθίσεις στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.
Μπορείς άραγε να πάρεις αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή σου;
Κάποιες τροφές (κυρίως ζωικές, όπως είναι τα θαλασσινά, το μοσχάρι, το γάλα και τα αυγά) περιέχουν βιταμίνη D. Αν, όμως, δεν πίνεις 6 ποτήρια γάλα και δεν τρως μεγάλες ποσότητες σολωμού την ημέρα, δεν πρόκειται να πάρεις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D.
Ένα κόλπο για να απορροφάει ο οργανισμός σου περισσότερη βιταμίνη όταν την παίρνεις σε συμπλήρωμα είναι να την παίρνεις μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά (όπως είναι το αβοκάντο, ο σολωμός, η ρέγγα, ο τόνος και οι ξηροί καρποί).
Γιατί γίνεται, όμως, τέτοιος ντόρος με αυτή τη βιταμίνη;
Συμβάλει στην υγεία των οστών.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα.
Tα παράξενα της βιταμίνης…
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε χώρες που δεν έχουν ήλιο και κυρίως τους χειμερινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι σπάνιο φαινόμενο, οι άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη D.
Στη χώρα μας (αλλά και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες) που ο ήλιος είναι πλούσιος και έχουμε ηλιοφάνεια χειμώνα-καλοκαίρι, ισχύει το Μεσογειακό Παράδοξο, όπως ονομάστηκε από ερευνητές. Μελέτες έχουν δείξει πως τα επίπεδα της ανεπάρκειας σε βιταμίνη D είναι πολύ υψηλά και μάλιστα ακόμα πιο υψηλά από εκείνα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.
Πού οφείλεται αυτό; Στο ότι δεν καταναλώνουμε όσα ψάρια και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D θα έπρεπε καθώς και στο ότι αποφεύγουμε τον ήλιο καλύπτοντας παραπάνω από ότι θα έπρεπε το σώμα μας με ρούχα (μιλάμε φυσικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και πιο εύκολα κατάγματα.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο…
- Έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θηλάζουν
- Έφηβοι που βρίσκονται στην ανάπτυξη
- Παιδιά
- Μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.